© Michiel Schaap - De foto's en teksten op deze website zijn eigendom van Michiel Schaap en zijn auteursrechtelijk beschermd (© copyright). Het Kopiëren of publiceren van materiaal is niet toegestaan, zonder uitdrukkelijke toestemming van Michiel Schaap.
logo

Presentaties

Ik verzorg regelmatig avondvullende presentatie over de "Natuur in Oost Nederland”, "Het Levende Bos" of "Vliegende Kranen en Deuren”. Deze presentaties duren ongeveer anderhalf uur waarbij gebruik gemaakt wordt van een eigen HD-beamer met laptop.

Natuur in Oost Nederland

Fotograferen in Oost Nederland heeft voor mij als groot voordeel dat je als fotograaf de keuze hebt je te begeven in verschillende landschapstypen met de bijbehorende flora en fauna. Beekdalen, kampen- en essenlandschappen, heidevelden, landgoederen, natte en droge boscomplexen en natuurlijk de uiterwaarden langs Nederlands mooiste rivier de IJssel. Graag laat ik u hiervan een compilatie zien van beelden die ik de afgelopen jaren heb gemaakt. De presentatie geeft een beeld van de geweldige variatie in flora en fauna die Oost Nederland rijk is, algemene soorten maar zeker ook de minder voorkomende soorten zullen de revue passeren. Daarnaast zullen deze beelden worden afgewisseld met prachtige sfeerbeelden van het geweldige landschap van oost Nederland.

Het Levende Bos

De gemiddelde wandelaar zal zich als hij door de bossen van Nederland loopt niet bewust zijn van al het leven dat zich rondom de paden afspeelt. In het voorjaar ravotten jonge vossen en dassen er naar hartenlust, en ook de ijsvogel heeft een nest vol met jongen te verzorgen in de oever van de bosbeek. In de zomer en herfst zijn de herten en reeën tijdens de bronst op hun best, de sterksten verdedigen hun territorium. ‘s Winters komt alles weer tot rust en lijkt het of alle dieren en vogels zich hebben terug getrokken, maar niets is minder waar. Het bos verrast je in ieder seizoen en vormt een kleurrijk decor voor een natuurfotograaf. Deze presentatie biedt een blik in het heimelijke leven van de bijzondere bosbewoners in de bossen om ons heen. De beelden zijn veelal gemaakt in de bossen van de Achterhoek en geven een zeer gevarieerd beeld van deze rijke natuur.

Vliegende Kranen en Deuren

Niet direct een titel waarbij iedereen zich een beeld kan vormen waarover deze presentatie zou kunnen gaan. Maar de rode draad in deze lezing gaat over het interessante leven van de kraanvogel en Europa’ s grootste roofvogel, de zeearend. Het decor wordt gevormd door Noord-Oost Duitsland, een streek die na “die Wende” in 1989, qua natuur nog in een redelijk ongeschonden staat is. Soorten als zeearend, kraanvogel en zwarte ooievaar komen hier nog in grote aantallen voor. Maar ook minder opvallende soorten als roodbuikvuurpadden, draaihalzen en klauwieren zijn hier goed vertegenwoordigd. Dit alles in een waterrijk en kleurrijk landschap gefotografeerd door de seizoenen heen. Beleef deze prachtige streek in Duitsland op nog geen zes uurtjes rijden vanuit Nederland.

Michiel Schaap